25.2.09

λύση-έκπληξη για τα σκουπίδια της Τρίπολης

Υπό τον φόβο επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. λόγω της ανεξέλεγκτης λειτουργίας παρανόμων χωματερών, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι συναρμόδιοι φορείς αποφάσισαν επιτέλους να υιοθετήσουν ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο σύστημα συλλογής κι αποκομιδής των απορριμμάτων της Τριπολιτσάς. Προτείνουν μια λύση ρεαλιστική, οριστική και συνάμα πρωτοποριακή.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως έγινε γνωστό, ανώτατο κλιμάκιο του Δήμου Τρίπολης παραβρέθηκε προχθές στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στο περιθώριο της τελετής, τα μέλη του κλιμακίου πραγματοποίησαν μια κατ'αρχήν διερευνητική συνάντηση με αξιωματούχους της Pixar, του γνωστού studio παραγωγής κινουμένων σχεδίων (Finding Nemo, Cars, κ.ά.), με σκοπό να τους προτείνουν μια γόνιμη μελλοντική συνεργασία, επωφελή και για τα δύο μέρη. Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν ήταν άλλος από τον -βραβευθέντα πλέον με Όσκαρ- ήρωα της μεγάλης οθόνης και δημιούργημα της Pixar, Wall-E. Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν η μίσθωση του Wall-E από το Δήμο Τρίπολης για τα επόμενα 200 χρόνια, έναντι σεβαστού αντιτίμου που θα εξασφαλιστεί από τους ευρω-κρουνούς του Ε' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (να τα εκατοστήσουμε). Σύμφωνα με τη μελέτη επιφανών Ελλήνων εμπειρογνωμόνων που παρουσιάστηκε στα στελέχη της Pixar, ο Wall-E θα συλλέγει άπαξ ημερησίως τ' απορρίμματα απ'όλες τις γειτονιές της πόλης, στη συνέχεια θα τα πολτοποιεί και θα τα δεματοποιεί ώστε να καταλαμβάνουν όσο το δυνατό μικρότερο όγκο, και τέλος θα τα αποκομίζει σε ειδικά επιλεγμένη περιοχή της Αρκαδίας, ίσως της Αργολίδος ή της Πρεβέζης - όσο πιο μακριά, τόσο πιο καλά. Με αυτό τον τρόπο, τα (ολοένα και πιο πολλά) σκουπίδια μας, κυριολεκτικά θα "πιάνουν τόπο": στο χώρο αποκομιδής θα δημιουργηθούν σταδιακά μεγάλες δημόσιες πλατείες, πάρκα και αθλοπαιδιές, εμπορικά κέντρα και ναοί, με δομικά υλικά τα δεματοποιημένα απορρίμματα, δίκην κυβολίθων. Οι νέας τεχνολογίας οικολογικοί κυβόλιθοι-κομπόστ που θα παράγονται με αυτό τον τρόπο, θεωρείται σίγουρο πως θα γνωρίσουν ενθουσιώδη υποδοχή από την τοπική κοινωνία με τις λεπτές της οικολογικές μικροευαισθησίες (και τα χοντρά της περιβαλλοντικά εγκλήματα). Η χρήση των κυβολίθων θα επεκταθεί στο σύνολο της οικοδομικής δραστηριότητας της περιοχής και θα συμβάλει, σε εθνική κλίμακα, στην αύξηση του ΑΕΠ και της Ανάπτυξης, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, στην πραγματοποίηση μεγαλόπνοων σχεδίων της δημοτικής μας αρχής, όπως είναι η εκ βάθρων ανάπλαση της πλατείας Άρεως (πρωτοποριακή αρχιτεκτονική σύλληψη -εξολοκλήρου από κυβόλιθους) και κάποιες μείζονος κλίμακας παρεμβάσεις καλλωπισμού στις πλατείες Εθνάρχου Μακαρίου και Πετρινού του μακαρίτη. Επίσης, καθώς οι εν λόγω κυβόλιθοι νέας γενιάς είναι θερμομονωτικοί, υπάρχει η σκέψη να χρησιμοποιηθούν ως βασικό δομικό υλικό σε ενδεχόμενη ανέγερση δεύτερου Πνευματικού Κέντρου (τόσο πνεύμα πώς να χωρέσει σ΄ένα). Θεωρείται βέβαιο ότι με αυτό τον τρόπο θ'αποφευχθούν κατασκευαστικές αστοχίες παρελθόντων ετών. Για παράδειγμα, δε θα χρειάζεται να εγκαθιστούμε συστοιχίες από λάμπες υγραερίου (όπως αυτές που έχουν οι καφετέριες στον πεζόδρομο) σε ...κονσέρτο πιάνου, ώστε να ζεσταίνεται στοιχειωδώς το κοκκαλάκι των θεατών. Επομένως, μια συμφωνία με την Pixar θα είχε πολλαπλώς ευεργετικές συνέπειες για την τοπική κι ευρύτερη αρκαδική κοινωνία.
Τελικά, όλα εξελίχθηκαν όπως τα θέλαμε. Οι υπεύθυνοι της Pixar έμειναν άφωνοι μπροστά στο μεγαλοφυές σχέδιο των Αρκάδων απεσταλμένων και με συνοπτικές διαδικασίες συμφώνησαν. Από την πλευρά τους, κι εκείνοι έβλεπαν το ζήτημα με "καλό μάτι", καθώς θα δινόταν η ευκαιρία στον Wall-E για απόκτηση διεθνούς εμπειρίας, ενώ η καθημερινή ζύμωσή του με τις νεοελληνικές σκουπιδουπόλεις, τις παράνομες χωματερές, τη γενικευμένη ασυδοσία και αυτοκαταστροφική μανία του Νεοέλληνα, θα ήταν για κείνον μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τελειοποιήσει τις δεξιότητές του και να διορθώσει πολλές από τις ατέλειες του αγαθού χαρακτήρα του. Ο ίδιος ο Wall-E, μετά το πέρας των συζητήσεων, δήλωσε πως είναι ενθουσιασμένος με την ιδέα να πάει στην Τρίπολη και πως δε βλέπει την ώρα να βρεθεί αντιμέτωπος με τις μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες της ανάδελφης νεοελληνικής πραγματικότητας. Συμφωνήθηκε λοιπόν να πιάσει δουλειά από την 1η Απριλίου 2009. Θεωρήθηκε σώφρον, από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, να έλθει ο Wall-E να εγκατασταθεί στην Τριπολιτσά μερικές εβδομάδες νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία που προβλέπει η υπογραφείσα σύμβαση εργασίας, για την αναγκαία περίοδο προσαρμογής. Θα κατοικεί κοντά σε μια από τις παράνομες χωματερές της περιοχής, ώστε να συνηθίσει από την πρώτη μέρα την ευωδιά της άνοιξης και τη θέα των γλάρων. Θα βλέπει γλάρους σε σχηματισμούς, ο νους του θα πηγαίνει σε βαπόρια και πέλαγα ανοιχτά, θα ονειρεύεται θάλασσα. Διαφορετικά, έτσι καθώς είναι η Τριπολιτσά μας περίκλειστη από βουνά, μπορεί και να του πλάκωνε την ψυχή. Θα ήταν γκάφα πρώτου μεγέθους, από αβλεψία να χάσουμε τον Wall-E λόγω οξείας νοσταλγίας Ατλαντικού Ωκεανού και όχι, όπως θα ήταν λογικό, από χρονία αηδία για τους μικρούς ανθρώπους και τις κουτσουλιές τους. Η φίλη του η Εύα, συμφωνήθηκε να μείνει στις ΗΠΑ για ένα διάστημα, καθώς δε θεωρείται έτοιμη να ζήσει με ασφάλεια στην κανιβαλλική νεοελληνική κοινωνία.

Ω Αρκάδες, ω συμπολίτες! Ας υποδεχτούμε όλοι μας όπως του αρμόζει, τον από μηχανής θεό μας, που, ώ του θαύματος, είναι κι ο ίδιος μηχανή. Αυτόν που, μπορεί να μη μας μάθει πώς να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια, αλλά θα κρύβει τα σκουπίδια μας κάτω απ' το χαλί καλύτερα από κάθε άλλον εκλεγμένο ή διορισμένο καθρέφτη μας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του Wall-E. Θα ήταν μεγάλη παράλειψή μας να μην συγχαρούμε και τους τοπικούς μας άρχοντες που, με υπερβάλλοντα ζήλο, εργάστηκαν απρόσκοπτα για να φέρουν τον Wall-E στην πόλη μας. Ούτε ο Μπάκος με τον Καϋμενάκη δεν έχουν φέρει τέτοια μεταγραφή στην Τρίπολη (τουλάχιστον όχι ακόμα)! ------Γ.Σγ.

Υ.Γ: Εδώ δείτε το trailer της εξαιρετικής, κατά τ'άλλα, ταινίας Wall-E. Δε φταίει σε τίποτα ο κακομοίρης ο Wall-E. Ο αυτοκαταστροφικός ανθρωποκεντρικός κόσμος μας φταίει για όλα.

2 σχόλια:

Πέτρος Τατούλης είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

θα πρότεινα για να μειώσουμε τα κόστη της χολυγουντιανής μας συνεργασίας να μεταγράψουμε τον παλιό "Ψαλιδοχέρη", ο οποίος θα κάνει τα σκουπίδια μας χαρτοπόλεμο και με μια μικρή βοήθεια αέριων μαζών αυτά θα μεταφέρονται με μαγικό τρόπο στα σύννεφα και γιατί όχι, μετά στο υπερπέραν.

Κάτσε στην Ελβετία αδελφέ. Εκεί που δεν περιμένουν μεσσίες και χολιγουντιανούς υπερήρωες.

Πέτρος

buster είπε...

Οι αρμόδιοι εξέτασαν όλα τα πιθανά σενάρια. Ο Ψαλιδοχέρης απορρίφθηκε εξ αρχής επειδή θεωρήθηκε πως θα ξυπνούσε φοβικά σύνδρομα της ελληνικής κυβέρνησης. Ως γνωστόν, τον τελευταίο καιρό οι κυβερνώντες της ΝΔ τρομάζουν και μόνο στο άκουσμα της φράσης "άνοιξε κι άλλο η ψαλίδα" κι επιδίδονται σε σεάνς..."επικοινωνίας" για να ξορκίσουν το κακό. Φαντάσου τώρα τον Ψαλιδοχέρη να προσλαμβάνεται από το Δήμο Τρίπολης με (την αναγκαία, για ένα τέτοιο εγχείρημα) κυβερνητική υποστήριξη. Αδύνατο. Εκτός αν είχε κι άλλο ρόλο (πλην της διαχείρησης απορριμμάτων της Τριπολιτσάς σύμφωνα με την έξυπνη πρότασή σου), π.χ. το ...ψαλίδισμα της διαφοράς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Λες;;! Είναι ικανοί για όλα!

Ευχαριστώ πάντως για την πρότασή σου. Σε κάποιο κοντινό ή μακρινό μέλλον, ίσως είμαστε έτοιμοι, ως κοινωνία, να προσλάβουμε τον Ψαλιδοχέρη.